Yunanistan ile İsrail Arasındaki İlişkiler
İSRAİL AMERİKA BATI, 03 Kasım 2017 09:56Sosyalist Çipras liderliğindeki Yunanistan'ın İsrail ile ilişkileri gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor.
Yunanistan kamuoyunun İsrail rejimine bakışı yakın zamana kadar soğuk ve düşmancaydı. Filistin sorununun kaynağı olarak İsrail görülürdü. Örneğin 2010 yılında gerçekleşen Mavi Marmara katliamı ile ilgili olarak gazeteler İsrail’i kınayan manşetler atmıştı. Ayrıca İsrail-Türkiye ilişkilerinin iyi sayılabilecek bir seviyede gitmesi Yunanistan’ı İsrail’den uzaklaştıran bir etken olageldi.
Ancak 2010 yılında Yunan medyası geleneksel politikadan uzaklaşmaya karar verdi. Diğer yandan Türkiye ile ilişkileri bozulan İsrail rejimi de Doğu Akdeniz’de kendisine yeni bir partner arıyordu. Ayrıca dönemin Yunanistan Başbakanı George Papandreou da ülkesini içinde bulunduğu devasa ekonomik problemlerden kurtaracak bir ele muhtaçtı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu 2010 yılının Ağustos ayında Atina’yı ziyaret etti. Bu arada o dönem çıkan gazetelerde “flörtten evliliğe”, “yeni eksen” ve “yakın işbirliği” gibi başlıklar kullanılmıştı. Yunan basını İsrail rejiminin ne kadar önemli bir dost olduğunu fark etmişti.
Öte yandan ekonomik ilişkiler de gelişme gösteriyordu. 2012 yılında Yunanistan’ı 207 bin 711 İsrailli turist ziyaret etmişken bu sayı 2017 yılında 530 bin 712 olarak gerçekleşti. Yahudiler açısından tarihi bir kent olan Selanik en çok ziyaret edilen yerler arasında oldu. İsrail ayrıca fırsat buldukça Yunan yatırımcıları işgal altındaki topraklara çekmeye çalıştı.
Siyasi tarafta ise Yunanistan’daki İsrail karşıtı parti ve politikacılar itibar kaybetmeyi sürdürdü. Bir yandan da basındaki İsrail karşıtı dil yumuşadı, Filistin taraftarlığı yerini sahte bir objektifliğe bıraktı. 2014 yılında Gazze’ye düzenlenen Koruyucu Kenar Operasyonu gazetelerin iç sayfalarında kendine yer bulabildi. 2015 yılında seçimle başbakan olan Aleksis Çipras ise geçmişinde Filistin taraftarlığı bulunmasına rağmen yeni akıma uygun davrandı ve işgal rejimi ile ilişkileri geliştirmeyi sürdürdü.
Arap baharının sonrasındaki dönemde Yunan gazetecilerin çoğu artık İsrail rejimini bölgede istikrar unsuru olarak yansıtmaya başladı. Diğer gazeteciler ise yeni düşmanlar bulma peşine düştü. Bazıları ülkede yaşanan ekonomik ve diğer krizlerden Almanya’yı sorumlu tuttu. Kimisi de IŞİD’in Avrupa’daki eylemlerinden dolayı İslamafobi propagandası yapmaya başladı.
Son olarak 2014 yılında Yunan meclisinde Holokost’un inkar edilmesini suç kabul eden ırkçılık karşıtı bir yasa kabul edildi. Yunanistan’da şimdiye kadar Yahudi karşıtı hiçbir eylem gerçekleşmemiş olmasına rağmen bazı politikacılar geçmişteki antisemitist tavırlardan ötürü özür dilediler. Bazıları da Yahudi karşıtlığıyla mücadele sözü verdi. Yunanistan Siyonist lobiye giderek daha fazla teslim olan bir ülke haline geldi.
KUDÜS HABER
İSRAİL AMERİKA BATI, 03 Kasım 2017 09:56
Yorumlar (0)