Bahreyn İsrail İlişkilerinin Geleceği
, 19 Aralık 2017 08:36Bahreyn ve İsrail rejimleri arasındaki ilişkide Filistin meselesi bir engel olarak görülse de tarafların bunu İran düşmanlığı ile bertaraf etmesi ihtimal dahilinde.
Bahreyn ile İsrail rejimi arasında resmi olarak diplomatik ilişki bulunmuyor. Hatta Bahreyn’de Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinden Umman ve Katar’dan farklı olarak İsrail’in ticaret ofisi bile yok. Buna rağmen ilişkilerin geleceği parlak görünüyor.
Ancak daha kısa bir süre önce Bahreyn Kralının İsrail boykotuna karşı çıkması, İsrail ve Bahreyn vatandaşlarının karşılıklı olarak serbest geçişine izin verecek bir anlaşma istediğini açıklaması gibi örnekler olayın diğer bir yönünü ortaya koyuyor. Burada Bahreyn’in 2013 yılına kadar Washington büyükelçiliğini yapmış bulunan Huda Ezra İbrahim Nunu’nun Bahreynli bir Yahudi olması da ilginç bir bilgi olarak hatırlanmalı. Yine Bahreyn’de küçük bir azınlık olarak bulunan Yahudilerin dini törenlerine Bahreynli yetkililerin de katıldığı unutulmamalı. Aslında iki rejim arasındaki ilişkiler 1990’ların ortalarına kadar gidiyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararı başta Filistinliler olmak üzere İslam dünyasında infial yarattı. 6 Aralık’taki bu açıklamadan üç gün sonra yani 9 Aralık’ta Bahreynli ve farklı dinlere mensup kişilerden oluşan bir heyetin işgal altındaki Filistin’e gidip İsrailliler ile görüşmesi ise hem Filistinliler’den hem de Bahreynli vatandaşlardan büyük tepki aldı. Filistinli örgütler ziyareti sert sözlerle kınadılar. Bahreyn basını bu ziyareti yönetimle ilişkisi olmayan gayri resmi bir ziyaret olarak aktarsa da gerek iki ülke ilişkilerini gerekse de Filistin sorununun bu ilişkilere nasıl bir engel teşkil ettiğini göstermesi açısından önemli.
Bundan sonra ilişkilerin nasıl ilerleyeceği ise KİK üyelerinin Kudüs krizi konusunda alacağı tavra bağlı. Bahreyn iç güvenlik ve ekonomi anlamında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine bağlı. Bu iki ülkenin ise İsrail rejimi ile ilişkilerinde geldikleri nokta ve daha ileri gitme isteği artık gizli değil.
Öte yandan Bahreyn rejimi diğer Körfez Ülkeleri için bir deneme tahtası konumunda. Yani diğerleri yapmak istedikleri bir şeyi önce Bahreyn’e yaptırıp sonucuna bakıyorlar. Örneğin Katar ile ilişkileri asgari düzeye indiren ilk ülke Bahreyn olmuş, Suudi Arabistan ve diğer ülkeler daha sonra ambargo uygulamaya başlamıştı.
Ancak bundan sonra İsrail rejimi ile Bahreyn arasındaki ilişkilerin geleceğini her ikisinin de İran’a bakışları belirleyecek. Zira diğer pek çok Arap rejimi gibi Bahreyn de İsrail rejiminin İran endişelerini paylaşıyor.
KUDÜS HABER
Yorumlar (0)