Arakanlı Mültecilerin Evleri Yerle Bir Edildi
, 14 Şubat 2018 14:23Myanmar’da etnik temizlik sürüyor… Reuters muhabirlerinin neden tutuklandığı ortaya çıktı…
Arakanlı mültecilerin Bangladeş’ten geri dönmesi tartışıladursun Myanmar yönetiminin Rohingyalara ait tüm izleri ortadan kaldırmaya çalıştığı bildirildi. Avrupa Parlamentosu üyelerinin katıldığı bir gezi için Myanmar’da bulunan Avrupa Birliği Myanmar elçisi Kristian Schmidt uçaktan çektiği bazı fotoğrafları Twitter hesabından paylaştı. Fotoğraflarda bir zamanlar Rohignyalara ait köylerin bulunduğu yerlerin buldozerlerle dümdüz edildiği görünüyor.
Öte yandan Arakan Project isimli bir sivil toplum kuruluşunun başkanı olan Chris Lewa da köylerdeki ağaçların bile yok edildiğini ifade etti. Tüm bu yapılanlar Myanmar Yönetiminin bu Müslüman azınlıktan kurtulmaya çalıştığı izlenimi veriyor.
Diğer yandan Arakan eyaletinin Buthidaung şehrindeki Sindi Farang köyünde yaşayan 130 ailenin daha askeri saldırılardan kaçmak için evlerini terk ettiği kaydedildi.
Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de Rohingya ve Arakan konularını görüşmek üzere 14 Şubat Çarşamba günü bir toplantı yapacağı bildirildi.
Öte yandan iki Reuters muhabirinin tutuklanmasıyla ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı. Wa Lone ve Kyaw Soe Oo isimli gazetecilerin 2 Eylül 2017 tarihinde 10 Rohingyanın katledilip toplu mezara gömülmesi ile ilgili bir rapor hazırladıkları için tutuklandıkları bildirildi. Askeri yetkililer kendilerine yaklaşan 200 kişilik terörist bir grubu durdurmak için söz konusu 10 erkek Rohingya’yı öldürdüklerini iddia etmiş ancak görgü tanıkları bunu reddetmişti. Reuters muhabirleri de gizliliğin ihlali suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Diğer yandan konuyla ilgili açıklama yapan hükümet sözcüsü Zaw Htay Arakan’ın İnn Din köyünde gerçekleştirilen söz konusu katliam ile ilgili olarak 7 asker, 3 polis ve 6 köylü hakkında yasalara uygun bir işlem yapılacağını duyurdu. Söz konusu işlemin ne olduğu konusunda bilgi vermeyen sözcü soruşturmanın Reuters’in ilgili haberinden önce başlatıldığını iddia etti.
Bu arada Arakan eyaletinde geçtiğimiz ay yaşanan ve güvenlik güçlerinin 7 Rakhin'i öldürmesi ve çok sayıda insanın yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Arakan eyalet yönetimi yerel parlamentonun soruşturma önerisini reddetti. Parlamento ile işbirliğine gitmeye yanaşmayan hükümetin kendisine bağlı kurumları da işbirliği yapmamaları konusunda uyardığı kaydedildi. İşbirliğine gitmeme gerekçesi olarak da soruşturmanın 2008 anayasasına aykırı olması gösterildi.
16 Ocak 2018 tarihinde Arakan’ın Mrauk U kasabasında Rakhin krallığının 2 yüzyıl önce Burma Ordusu tarafından ortadan kaldırılmasını anmak için toplanan grup ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıkmıştı. Göstericilerin merkezi hükümete ait bir binanın etrafında toplandığı ve binaya Rakhin bayrağı astığı da iddia edilmişti. Olay günü ve sonrasında Wai Hun Aung isimli bir aktivist ile Arakan Ulusal Partisi lideri Aye Maung tutuklanmıştı.
Öte yandan Sittwe mahkemesi bu iki kişinin vatan hainliğiyle yargılanacaklarını açıkladı. Mahkemenin bir sonraki duruşma tarihi ise 21 Şubat olarak duyuruldu.
Diğer yandan Myanmar hükümetinin iki silahlı etnik grubu terör örgütleri listesinden çıkardığı kaydedildi. Böylece kısaca NMSP olarak bilinen New Mon State Partisi ile LDU olarak bilinen Lahu Demokratik Birliği adlı iki örgüt yasadışı örgütler listesinden çıkarılmış oldu. Söz konusu değişiklik bu iki grubun Ulusal Ateşkes Anlaşmasını imzalamasından önce yapıldı. Bu iki grup söz konusu anlaşmaya imza atan ilk silahlı gruplar olacak. 15 Ekim 2015’te hükümet tarafından hazırlanan anlaşmaya imza atan grup sayısı ise 10’a ulaşmış olacak. Öte yandan aynı zamanda Birleşik Uluslar Federal Konseyinin anlaşmayı imzalamadığı sürece Devlet Başkan Vekili ya da Genelkurmay Başkanı ile görüşmesine izin verilmeyeceği açıklandı. Konseyin dört üyesinden ikisi olan NMSP ile LDU’nun da konseyden bağımsız olarak Ulusal Ateşkes Anlaşmasını imzalama kararı aldığı ifade edildi.
KUDÜS HABER
Yorumlar (0)