El-Hati̇b: 2018 Yılında 29 Bi̇ni̇ AşkIn Yahudi̇, Mesci̇d-i̇ Aksa’ya Baskın Düzenledi
BATI ASYA, 20 Şubat 2019 10:37Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, 2018 yılında 29 binden fazla fanatik Yahudi’nin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlediğini, bunun bir önceki yıla kıyasla yüzde 17 artışa tekabül ettiğini bildirdi.
Ürdün Vakıflar, Mukaddesat ve İslami İşler Bakanlığına bağlı olan Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Başkanı Şeyh Azzam el-Hatib yaptığı yazılı açıklamada, "2018 yılında İsrail makamlarının izni dahilinde 29 bin 801 fanatik Yahudi, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek Harem-i Şerif'in hürmetini ihlal etti." ifadelerini kullandı.
Şeyh Hatib, 2017’ye kıyasla 2018 yılında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen Yahudi sayısının yüzde 17 arttığını, "Yahudi hahamların baskınlara teşvik eden fetvaları ve İsrail hükümetinin desteği çerçevesinde baskınlara katılan fanatik Yahudi sayısında artış yaşandığını" vurguladı.
Tüm veri ve istatistiklerin 2018 yılında Harem-i Şerif hakkında yapılan ihlallerin arttığını gösterdiğini belirten Şeyh Hatib, "Mescid-i Aksa’ya dokunmak, dünyanın her tarafındaki Müslümanların inancına apaçık bir saldırı olur ve aynı zamanda Harem-i Şerif’in vesayetinde bulunduğu Ürdün Kralı 2’inci Abdullah’ın vesayetine saldırı olur" ifadelerini kullandı.
İsrail’in polisinin korumasında 2017 yılında da 25 bin 630 fanatik Yahudi Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemiş, Harem-i Şerif’in hürmetini ihlal etmişti.
İsrail yönetimi 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş sınırlaması getiriyor.
2018 YILINDA BMGK’DA EN ÇOK SİYONİST İSRAİL KINANDI
Öte yandan, işgalci İsrail, işgal ettiği Filistin topraklarındaki insan hakları ihlalleri ve yasa dışı yerleşim birimleri nedeniyle 2018'de de BM'de en fazla kınanan ülke oldu.
BM Genel Kurulu, 30 Kasım'da peş peşe aldığı 6 kararla uluslararası toplumda İsrail-Filistin soruna dikkati çekti. 2018'de işgal altındaki Filistin topraklarında insan hakları ihlallerini ve yasa dışı yerleşim birimi kararını kınayan BM, bunlara son verilmesi çağrısı yaptı.
Genel Kurul, ABD'nin Kudüs kararını geçersiz kabul eden ve iki devletli çözümü destekleyen en az 20 karar aldı. Bu kararlara göre İsrail, 2018'de BM'de "en fazla kınanan" ülke oldu.
İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgali de yine uluslararası toplum tarafından bir kez daha kınandı ancak bu karar karşısında önceki senelerde çekimser kalan ABD, bu yıl İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgalini kınayan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararına ilk kez karşı çıktı.
ABD ayrıca, BM Genel Kurulu'na Hamas'ın kınanmasını isteyen bir karar da getirdi ama tek taraflı olmakla eleştirilen, İsrail ihlallerinden ve iki devletli çözümden bahsetmeyen bu karar uluslararası toplum tarafından kabul edilmedi.
BATI ASYA, 20 Şubat 2019 10:37
Yorumlar (0)