ABD'nin 2020 Savunma Bütçesi
, 15 Mart 2019 03:24ABD Başkanı Donald Trump'ın 2020 yılı savunma bütçesi için Kongre'den 750 milyar dolar isteyeceği açıklandı. Asia Times'da Richard Bitzinger'in konuyla ilgili bir analizini yayınladı
ABD'de Başkan Donald Trump'ın 2020 mali yılında savunma harcamalarına 750 milyar dolar ayrılmasını istediği bildirildi. Bu para 2018'de 700 milyar ve 2019'de de 716 milyar dolar olarak belirlenmişti. Bu talebin kabul edilmesi için Kongre'de onaylanması gerekiyor.
Bu miktar ABD askerlerinin hem Irak hem de Afganistan'da sıcak çatışmaların içinde olduğu 2000'li yıllara yakın. Öte yandan 2011 yılında kabul edilen bir yasaya göre Pentagon 2020 yılı için ayrılan savunma bütçesinin 576 milyar dolarını alabilir. Trump'ın aradaki farkı nasıl halledeceği merak konusu. Kongre'nin onayı ile bütçe üst limitleri esnetilebilir ancak bunun için hem savunma hem de savunma dışı limitlerin artırılması gerekiyor. Trump ise savunmanın aksine sosyal güvenlik ya da sağlık gibi iç harcamalarda kesintiye gitmek istiyor.
Trump'ın bu sorunu çözmesinin yolu görünüşe göre Yurtdışı Acil Durum Operasyonları hesabından geçiyor. Bu hesap 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından olağan dışı durumlar için açıldı. Kongre'ye bağlı bir araştırma servisine göre 2001 yılından bu yana sıradışı olaylar için şu ana kadar toplam 2 trilyon dolar ayrıldı.
2018 mali yılında yurtdışı acil durumlar için ayrılan fon 83 milyar dolar ve buna ek çok acil durumlar için 4,7 milyar dolar oldu. Trump yurtdışı acil durumları için yıllık 20 milyar dolar ayrılmasını istiyor.
Yurtdışı acil durum operasyonları için ayrılan para miktarı yıllar içinde iniş ve çıkışlar yaşadı ancak Trump döneminde zirve yaptı. 2019 için bu miktar 69 milyar dolar olurken 2020 için Trump'ın istediği miktar 174 milyar dolara çıktı. Bu fon için bir üst limit yok. Kongre onayladığı sürece başkan istediği miktarı alabilir. Ancak aradan geçen 15 yılın ardından ABD için hala acil ya da beklenmedik bir durumun kalmış olması düşük bir ihtimal. Acil durum için ayrılan paralar son derece alakasız bir şekilde örneğin F-35'lerin satın alınması için kullanılabiliyor. Yani bir nevi örtülü ödenek işlevi görüyor.
Bu arada Trump'ın bir süre önce yurtdışındaki operasyonların maliyeti artı yüzde elli fazlasını ABD askerlerini ağırlayan ülkelerin ödemesini istemişti.
ABD askerlerinin yurtdışında olmasına pek sıcak bakmayan Trump çelişkili bir biçimde fonun artırılmasını istiyor. Ancak görünen o ki bu şekilde yasa ve sınırlamaların etrafından dolaşarak savunma için ayrılan parayı artırmaya ve bu parayı da ABD askerlerine sınırlarını açan ülkelerden çıkarmaya çalışıyor.
KUDÜS HABER
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!