Sudan’da 21 Üyeli̇ Yeni̇ Kabi̇ne Açıklandı
GENEL, 15 Mart 2019 22:00Sudan Başbakanı Muhammed Tahir İla, başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, yeni kabinenin 21 üyesini açıkladı.
Sudan Başbakanı Muhammed Tahir İla, başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, yeni kabinenin 21 üyesini açıkladı. Ülkede olağanüstü halin ilan edilmesinden 3 hafta sonra açıklanan kabinede eski hükümetten 9 isim yerini korurken, 12 isim ise ilk defa kabinede yer aldı.
Öte yandan, Mısır Elektrik Bakanı Muhammed Şakir, ülkesinin Sudan’a elektrik ihracatı projesinin siyasi şartlar nedeniyle süresiz ertelendiğini duyurdu.
Mısır’da yayın yapan "El-Mâl" gazetesine açıklamalarda bulunan Bakan Şakir, ülkesinin gerekli adımları atarak elektrik akımının "deneme" amaçlı başlaması için Sudan yönetimi ile temasa geçtiğini söyledi.
Şakir, Sudan hükümetinin ise "ülkede elektrik bakanı olmadığı" gerekçesiyle akımın başlatılmasına olumlu yanıt vermediğini belirterek, elektrik ihracatı projesinin süresiz ertelendiğini ifade etti.
Bunun yanı sıra, Sudan’da mahkeme, rejim karşıtı gösterilere katıldığı gerekçesiyle tutuklanan muhalif Milli Ümmet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Meryem Sadık el-Mehdi’yi serbest bıraktı.
Partiden yapılan yazılı açıklamada, geçen pazar olağanüstü hal mahkemesince bir hafta hapis cezasına çarptırılan Mehdi’nin iki partiliyle beraber salıverildiği belirtildi.
Açıklamada, kararın halk devrimini destekleyen avukatların zaferi olduğu kaydedildi.
Eski Başbakan ve MÜP lideri Sadık el-Mehdi'nin kızı Meryem el-Mehdi, pazar günü başkent Hartum'un Umdurman kentindeki MÜP binası önünde gözaltına alınmıştı.
Sudan'da hayat pahalılığı, yakıt ve nakit sıkıntısı ile parlamentonun Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in yeniden adaylığı için anayasayı değiştirmesine tepki olarak 19 Aralık'tan bu yana rejim karşıtı gösteriler düzenleniyor.
Beşir, 22 Şubat'taki ulusa sesleniş konuşmasında, uzlaşı hükümetiyle 18 eyaletteki yerel hükümetleri feshetmiş ve ülke genelinde bir yıl süreyle OHAL ilan edildiğini açıklamıştı. Sudan meclisi, 11 Mart'ta oy çokluğuyla aldığı kararla OHAL süresini 6 aya düşürmüştü.
OHAL'den 3 gün sonra çıkarılan kararnamelerle de izinsiz gösteri, yürüyüş, grevler yasaklanmış, güvenlik güçlerine, gerekli hallerde istedikleri bina ve kişileri arama, yargılama tamamlanana dek yasa dışı olduğu tespit edilen para ve eşyaya el koyma yetkisi tanınmıştı. Ayrıca başkent dahil tüm eyaletlerde OHAL savcılıkları kurulmuş, kamu güvenliğinin sağlanması ve cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak amacıyla OHAL mahkemeleri açılmıştı.
KUDÜS HABER
GENEL, 15 Mart 2019 22:00
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!