Geraci, İtalya-Çin Anlaşmasını Değerlendirdi
, 01 Nisan 2019 20:57Çin Devlet Başkanı Xi Jinping İtalya, Monako ve Fransa'yı kapsayan Avrupa ziyaretini tamamladı. İtalya Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Japonya ve Kanada'yı da içine alan yediler grubu içinde Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifine katılan ilk ülke oldu. Çin ile yapılan göüşmelerin baş müzakerecisi İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Michele Geraci Çin ile yapılan anlaşmaların borç tuzağı olduğu eleştirilerine yanıt verdi.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Avrupa turu bu hafta içinde tamamlandı. İtalya, Monako ve Fransa'yı kapsayan bu geziye ilk kez bir G7 ülkesinin Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifine katılması damga vurdu.
Çin ile yapılan görüşmelerin baş müzakerecisi olan İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Michele Geraci ismini vermediği iki Avrupa ülkesinin daha Çin ile masaya oturacaklarını iddia etti. Kendilerini eleştirilerin İtalya'nın bu konuda öncülük yapmasını kıskandığını savundu. ABD ve bazı Avrupa ülkeleri Kuşak ve Yol İnisiyatifine ait altyapı projelerinin borç tuzağı olduğunu söyleyerek İtalya'yı uyarmışlardı.
Çin ile İtalya arasında imzalanan uzlaşı belgesi iki ülke arasındaki 29 işbirliği anlaşmasına vurgu yapıyor. Öte yandan bu ziyaret ve anlaşma 9 Nisan'da Avrupa Birliği ile Çin arasında Brüksel'de gerçekleştirilecek zirvenin hemen öncesine rastladı. Avrupa Birliği ayrıca örgütün Pekin politikasını yeniden düzenleyen 10 madelik bir planı da kısa bir süre önce açıklamıştı.
Çin'in Hainan eyaletinde düzenlenen bir foruma katılan Geraci ABD ve Avrupa Birliği'ni dinlediklerini ancak ülkenin çıkarı gereği son kararı kendilerinin verdiğini söyledi. Bu anlaşma ile Avro bölgesindeki diğer ekonomiler gelişirken geçen yıl bir durağanlık yaşayan İtalyan ekonomisinin tekrar yükselişe geçeceğini ifade etti. Toplam borç – gayrisafi yurtiçi hasıla oranı yüzde 132,1 olan İtalya bölgedeki diğer ekonomilere de zarar vereceği gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından uyarılmıştı.
Geraci küçük ve orta ölçekli girişimlerin Çin pazarına daha fazla ulaşabilmesi için Almanya ve diğer ülkelerin büyük şirketleriyle yarış halinde olduklarını söyledi. Avrupa ülkelerinin bu rekabette geride kaldıkları için İtalya'nın Kuşak ve Yol İnisiyatifine katılmasını eleştirdiklerini öne sürdü. İtalya'nın İpek Yolu için bir durak olmayı istemesinin Hamburg, Roterdam ve Marsilya gibi önemli liman şehirlerini etkileyeceğini ifade etti. Bunun bir rekabet olduğunu ve kıskançlıkları anladığını söyledi.
Geraci ayrıca Çin'in İtalyan şirketlerini satın almasından ya da kendi şirketleriyle birleştirmesinden ziyade İtalya'da sıfırdan yatırım yapmasını tercih ettiklerini ifade etti. ABD'nin borç tuzağı uyarıları hakkında da konuşan Geraci bu ülkenin en fazla borcunun 1,13 trilyon dolar ile Çin'e olduğunu ve ABD'nin kendi işine bakması gerektiğini söyledi. Çinlilerin Avrupa'daki büyük şirketlerde yüksek miktarda hisselere sahip olduklarını hatırlatarak Avrupa'yı da uyardı.
Geraci İtalya'nın 1,7 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olduğunu belirtti. Yunanistan, Sri Lanka, Malezya ve Pakistan gibi ülkeler borç tuzağına düşse de İtalya'nın düşmeyeceğini ifade etti.
İtalya'nın son haraketiyle Avrupa Birliği'nin Çin karşısında bölünmesine sebep olduğu eleştirilerini kabul etmeyen Geraci olumlu yönler görülüp risk olmadığı anlaşıldığı zaman diğer Avrupa ülkelerinin de adım adım İpek Yolu'na dahil olacağını söyledi. Çin'in Hebei bölgesinden Almanya'nın Duisburg kentine yük trenleri çalıştığını ve Çin'in pek çok liman ve şirkete yatırım yaptığını hatırlatarak halihazırda bir bölünme olmadığını ifade etti.
Geraci son olarak yüksek teknoloji sektörlerinde kalkınmayı hedefleyen Made In China 2025 programında işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Bu program ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının en önemli faktörlerinden ABD Başkanı Donald Trump programın ABD'nin güvenliği açısından potansiyel bir tehdit oluşturduğunu açıklamıştı.
KUDÜS HABER
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!