ABD Harcama Yasa Tasarısı Kabul Edildi
BATI ASYA, 30 Ocak 2021 15:59ABD Kongresi, 2021 yılı için 2,3 trilyon dolarlık harcama yapılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.
23 Aralık 2020
ABD Kongresi, 2021 yılı için toplam 2,3 trilyon dolarlık harcama yapılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Bu paranın 900 milyar dolarlık kısmının koronavirüs ile mücadele yardımına ve 1,4 trilyon dolarının da federal hükümetin harcamalarına ayrılacağı kaydedildi.
Bu meblağın 500 milyon doları ise İsrail ile askeri işbirliğine ayrılacak. Bunun haricinde İsrail rejimine yıllık askeri yardım olarak 30 gün içinde 3,3 milyar dolar gönderilecek.
ABD 2019'da yayınladığı Füze Savunma Durum Belgesinde, Siyonist rejim ile 2028'e kadar ortak füze sistemlerinin geliştirilmesi konusunda iş birliği yapılacağı ifade edilmişti.
Bernie Sanders'tan askeri harcamaya tepki
Öte yandan bütçede ABD vatandaşlarına ortalama 600 dolar ayrılması karşısında İsrail'e devasa bir miktarın ayrılması tepkiye neden oldu. Ayrıca işgalci İsrail'e yapılan yardım ile koronavirüs destek yardımının aynı tasarıda yer alması da eleştirildi.
Senatör Bernie Sanders da tepki gösterenler arasındaydı. Sanders, bir tweet atarak çalışan sınıfa kişi başına bin 200 doların hükümete maliyetinin büyük olacağını düşünen Cumhuriyetçi ve bazı muhafazakar Demokrat Kongre üyelerinin silah ve savaş için Pentagon'a 740 milyar dolar ayırırken sorun yaşamadıklarını söyleyerek eleştiride bulundu.
Diğer yandan bazı Kongre üyeleri, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etme kararı ve yasadışı yerleşimleri sebebiyle Siyonist rejime yapılan yardımların şarta bağlanmasını istedi. Bunların arasında olan Alexandria Ocasio-Cortez, 'Kongre üyelerinin Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin hakkını ya da eşit haklarını kabul etmeyen İsrail'in demokratik olmayan sistemine destek vermesini kimse beklemesin.' ifadelerini kullandı.
BM İnsan Hakları Konseyi'ne yardım şarta bağlandı
Kongre'den geçen yasaya göre ayrıca Dışişleri Bakanı ulusal çıkarlara uygun görmeden ve İsrail sabit gündem maddeleri arasından çıkarılmadan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi fonlanmayacak. ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında konseyin İsrail karşıtı önyargıya sahip olduğu iddiasıyla ABD'yi koneyden çıkarmıştı. Yeni başkan Joe Biden ise Trump'ın çekildiği bütün uluslararası anlaşmalara geri dönüleceğini söylemişti.
İsrail'e oldukça cömert davranan yasa, Filistin'e yardım için işgalcileri hedef alan eylemlerin durdurulmasını şart koşuyor. Birleşmiş Milletler'in Filistin'e yardım ajansı UNRWA'ya yardımların yeniden başlaması içinse ajansın okullarındaki eğitimin gözden geçirilmesi isteniyor.
Normalleşme teşvik edilecek
Yine yasaya göre Arap Birliği'nin İsrail'i boykot kararının kınanarak bu konuda sağlam adımlar atılması ve daha fazla Arap ülkesinin İsrail rejimi ile normalleşmesi Başkan ile Dışişleri Bakanının çalışması gerekiyor.
BATI ASYA, 30 Ocak 2021 15:59
Yorumlar (0)