ABD ile Ya Anlaşma Ya Savaş
BATI ASYA, 18 Ocak 2021 09:16Lübnan Birlik Partisi Başkanı Viam Vehhab, Lübnan’nın önemli bir yılla karı karşıya olduğunu söyleyerek, “Ya ABD ile bir anlaşmaya varacağız veya büyük bir savaşa gireceğiz” dedi.
Lübnan Birlik Partisi Başkanı Viam Vehhab, Lübnan’nın önemli bir yılla karı karşıya olduğunu söyleyerek, “Ya ABD ile bir anlaşmaya varacağız veya büyük bir savaşa gireceğiz” dedi.
El-Meyadin televizyonuna konuşan Lüban Birlik Partisi lideri Viam Vehhab, “Ülkede Hükümetin kurulmasıyla ilgili anlaşmazlıklar Lübnan devletinden geriye kalanı da bitirecek” uyarısında bulundu.
Lübnan’ın yeni bir sosyal anlaşmaya ihtiyacı olduğunu bşildiren Vehhab, 20 Ocak’tan sonra da hükümetle ilgili olumlu bir gelişmenin yaşanacağına ihtimal vermediğini söyledi.
"Başbakan adayı Saad Hariri, Hizbullah hükümete katılırsa ABD yaptırımlarına tabi olacağı konusunda bilgilendirildi" diyen Vehhab, Lübnan hükümeti krizinin çözümünün ancak Fransız girişimiyle olacağına inandığını kaydetti.
Saad Hariri ile Cibran Basil arasındaki durumların düzeltilebileceğini belirten Vehhab, Hizbullah'ın kendisine yönelik kampanyadan etkilenmediğini, bundan daha çok Lübnan devletinin etkilendiğini dile getirdi.
Vehhab, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Irak başbakanı bana Lübnan'a Irak petrolünün göndererek yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. uluslararası yardımların gelebilmesi için bir hükümete ihtiyacımız var. Lübnan'da sadece politikacılar değil, herkes ülkeyi çaldı. İşler eskisi gibi olmayacak.
hükümetin kurulmasıyla ilgili anlaşmazlıklar Lübnan devletinin geri kalanını da bitirecek.
Lübnan'daki siyasetçilerin yüzde 60'ı Amerikan büyükelçiliğiyle çalışıyor.”
ABD ve İsrailliler tarafından Hizbullah'ın silahlarını şeytanlaştırmak için operasyonlar yapıldığına dikkat çeken Vehhab, Lübnan direnişinin elinde artık hassas füzelerinin olduğunun altını çizdi.
Lübnanlı siyasetçi sözlerine şöyle devam etti:
“Hizbullah'ın ABD ile müzakereler yürütmek konusunda evhamları yok. Önemli bir yılla karşı karşıyayız. Ya Amerika Birleşik Devletleri ile bir anlaşmaya veya büyük bir savaşa gireceğiz.
Lübnan, Suriye'nin ülkeden çekilmesinden bu yana anayasal ve siyasi bir kriz yaşıyor. Ülkenin yeni bir sosyal anlaşmaya ihtiyacı var.
Taif Anlaşması 2005'ten beri sona erdi ve kendimizi yönetemiyoruz. Avrupa'nın Lübnan'ı önemsemesi, Avrupa'ya göçü önlemek içindir.
Suriye muhalefetinin silahlanması Lübnan'da başladı. Suriye'de patlayan araçlar, patlayıcıları nereden aldı. Herhangi bir ülkenin ordusunun kendi yönetimini savunmasına izin verilirken, bu Suriye ordusu için niye yasak?
Avrupa ikiyüzlülüğü bırakmalı ve Suriye ile ilgili hesaplarını yeniden gözden geçirmelidir. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Golan ile ilgili müzakereleri asla kabul etmeyecek.
Körfez ülkelerinin bir kısmının Suriye ile ilişkilerin geri dönmesi için can atıyor. Suriye’nin Arap Birliği’ne dönmesini isteyenler var. Ancak ABD, Arap ülkelerinin Suriye ile ilişkilerini düzeltmelerini engelliyor.
Suudi Arabistan, Biden yönetiminin gelişinden memnun değil. Bence Trump artık hiçbir şey yapamaz ve güvenlik kurumları onu herhangi bir adım atmaması konusunda uyardı.”
Direniş ekseninin bir parçası olduğunu ve kendisine yönelik ABD yaptırımlarının olduğunu bildiren Vehhab, “Katar'ın özel bir ajandası olduğu için Körfez anlaşmasına uymayacağını düşünüyorum" dedi.
BATI ASYA, 18 Ocak 2021 09:16
Yorumlar (0)