Şehit Ahmed Kasir Anması
BATI ASYA, 12 Kasım 2020 10:50Yüzbinlerce Lübnanlı 1982 yılında Lübnan’ı işgal altında tutan İsrail güçlerine yönelik büyük eylem gerçekleştiren Şehit Ahmed Kasir’i anıyor.
Yüzbinlerce Lübnanlı 1982 yılında Lübnan’ı işgal altında tutan İsrail güçlerine yönelik büyük eylem gerçekleştiren Şehit Ahmed Kasir’i anıyor.
11 Kasım 1982’de Hizbullah direnişcisi Ahmed Kasir, İsrail’in Lübnan’daki askeri hakiminin karargahına saldırmış ve 100’ü aşkın İsrailli asker, subay ve general yaşamını yitirmişti.
Bomba yüklü araçla saldırıyı gerçekleştiren Kasir, operasyonu gerçekleştirdiği sırada 18 yaşındaydı.
Kasir’in eylemi, İsrail’in Lübnan’ı işgal etmesinden 5 ay sonra gerçekleşmiş, söz konusu 5 ay içeriisnde binlerce Lübnanlı öldürülüp yaralanmış, binlercesi de tutuklanmıştı.
Lübnan’da İsrail istihbaratına ait 8 katlı karargah binasını havaya uçuran Kasir’in gerçekleştirdiği eylemin ardından İsrail basınında, saldırıda, 141 İsrail askerinin öldüğü, 10 kişinin de kayıp olduğu belirtilmişti.
“İsrail” ordu sözcüsüne göre ise, bu kahramanca operasyonun ardından 74 kişi öldürüldü ve 27 kişi kayboldu.
Kasir, 200 kilogramdan fazla patlayıcıyla yüklü bubi tuzaklı Mercedes marka bir araçla “İsrail”in Tire kumanda karargâhına saldırmıştı.
Saldırıdan 3 gün sonra İsrail hükümeti yas ilan etmiş, işgal rejiminde hayat durmuştu.
Hizbullah, Şehit Ahmed Kasir’in adını 19 Mayıs 1985 tarihine kadar açıklamamıştı. Söz konusu tarihte şehitlerle ilgili düzenlenen etkinlikte Şehit Ahmed Kasir’in adı kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Söz konusu eylem, Lübnan’da büyük bir değişimimn başlangıcı olarak kabul edilirken, 2000 yılında Lübnan’ın özgürleştirilmesi ve 2006 yılında Hizbullah’ın İsrail’e karşı zaferinde etkilerinin hissedildiği ifade ediliyor.
Kasir2in operasyonu gerçekleştirdiği gün, Hizbullah tarafından Şehit günü olarak anılıyor.
Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah dün şehitler günü münasebetiyle yaptığı konuşmada, Şehit Ahmed Kasir'in istişhad eyleminin, Araplar ile Siyonistler arasındaki çatışma tarihindeki en büyük istişhad eylemi olduğunu belirtmişti.
Nasrallah, "38 yıl önce operasyonun yapıldığı binanın yıkıntıları üzerinde duran Ariel Şaron'un umutsuz ve çürük yüzünü bugün hala hatırlıyoruz" demişti.
BATI ASYA, 12 Kasım 2020 10:50
Yorumlar (0)